Naiset joita ajattelen öisin

TREsalon, ja Helsinki Contemporaryn naistenpäivän aamiaisella.

“Minä olen M. Olen 43-vuotias. Olen vuosien varrella lukemattomina öinä ajatellut naisia ­– eikä se liity mitenkään seksiin. Olen ajatellut naisia niinä unettomina öinä, kun elämä/miesasiat/asenne ovat tolaltaan ja tuntuu, ettei se kauhea suden hetki pääty ikinä. Noina öinä olen kerännyt itselleni näkymätöntä historiallisten naisten henkivartiokaartia, suojeluspyhimyksiä, jotka johdattavat eteenpäin.”

Näin mukaansatempaavasti Mia Kankimäki aloittaa historian inspiroivista naisista kertovan kirjansa. Ja jos nämä kirjan naiset ovat inspiroivia, niin Mia Kankimäki on vähintäänkin yhtä inspiroiva! Nainen irtisanoi itsensä, myi asuntonsa ja omaisuutensa ja muutti vanhempiensa vintille suunnittelemaan loppuelämäänsä. Voin lähes nähdä pölyisellä vintillä ikkunan raosta tulevan auringon säteessä seikkailevat pölyhiukkaset. Tuntea viiston katon ja ohuen patjan väliin tiivistyvän tukahduttavan sakean ilmamassan. (Oikeasti en muista mainittiinko vintin viistoa kattoa tai pölyhiukkasia kirjassa ensinkään, mutta eikö tämä kuulostakin täysin mahdolliselta…) Huomata, kuinka tukalan kuumien päivien kuluessa pikkuhiljaa syntyvä ajatus alkaakin vaivihkaa kasvaa suunnitelmaksi, mikä vie väistämättä mukanaan. Kuten tämä kirja nyt vie minua.

TRE Salon ja Helsinki Contemporary

Olen kuluneen viikon aikana hurmioitunut Afrikan vehreistä savanneista, punaisen pölyn värjäämistä kirahveista, antiloopeista ja simpansseista. Viettänyt unettoman yön teltassa nyppien ihollani vaeltelevia punkkeja leijonan levottoman karjahtelun valvottamana.

TRE Salon ja Helsinki Contemporary

Tämän kirjan parissa kulkemani matkan aikana minuunkin on tarttunut hulluus. Olen päässyt katsomaan maailmaa rohkeiden yönaisten johdattelemana. Miten helppoa onkaan samaistua noihin naisia liikkeelle ajaneisiin tunteisiin; riittämättömään oloon, alakuloon, elämän tarkoituksen etsimiseen.

Kun elää tätä arkea jonkinlaisten ulkopuolelta määriteltyjen normien mukaisesti, tekee töitä – toisinaan ihan valtavasti töitä, toisinaan taas murehtii töiden vähyyttä – saa lapsia ja yrittää parhaansa mukaan olla pilaamatta jälkikasvuaan. Kun vuosikaudet metsästää edullisia coretexeja, valmistaa arkiruokaa, kuljettaa sinne tänne, on käytettävissä kaiken aikaa. Ja yht’äkkiä havahtuukin huomaamaan, että elämä syöksyy eteenpäin kiihtyvällä vauhdilla, niin ettei aina edes muista minne on menossa. Miten houkuttelevaa olisikaan toisinaan jättää taakseen kaikki tämä arki ja velvollisuudet ja suunnistaa loppuelämän mittaiseen seikkailuun.

Mutta enhän minä voi, enkä oikeasti edes halua lähteä ja jättää tätä kaikkea. (Vielä.) Kun on tämä perhe. Siitä huolimattakin pystyn tuntemaan nuo tunteet kuin omani. Tunnistan itsessäni asuvan seikkailijan, jonka sydän ja sielu kurkottelee tuntemattomaan. Joka taistelee kaiken aikaa löytääkseen rohkeutta ja reittejä omannäköisensä elämän elämiseen.

TRE Salon ja Helsinki Contemporary, Fargo Vintage

Mutta onneksi on niitä rohkeita naisia, jotka eivät tyydy vain unelmoimaan, vaan jättävät elämänsä ja uskaltautuvat seuraamaan sydäntään. Onneksi on Mia Kankimäki, joka kaikkien meidän arkeen ja työelämän vaatimuksiin juuttuneiden naisten iloksi uskalsi jättää vanhan elämän taakseen ja heittäytyä seikkailuun. Onneksi on Mian terävä kynä, utelias mieli ja rohkea sydän, joka esimerkillään johdattaa astumaan vieraille poluille ja rohkaisemaan mielensä uuden edessä. Vaikka pelko meinaa tukahduttaa hengityksen.

Ehkä kirja on jo teille tuttu, mutta jos ei, niin lukekaa, lukekaa, lukekaa! Lupaan ettette pety!

Tre Salon
Tre Salon

Toisinaan elämässä käy myös niin onnekkaasti, ettei tarvitse mennä kauas, ollakseen toisaalla. Sain naistenpäivänä tilaisuuden nauttia aamiaista TRE Salonissa Helsinki Contemporaryn kutsumana.

Showroom ja myyntitila TRE Salon tarjoaa upean kattauksen TREn kuratoimia designtuotteita ja taidetta suomalaisilta suunnittelijoilta ja taiteilijoilta. Se sijaitsee vuonna 1901 valmistuneessa Väinämöisenlinnassa, mikä on kaupungin tunnetuimpia jugendrakennuksia. Alunperin vakuutusyhtiö Pohjolan pääkonttoriksi rakennettu rakennus on kuuluisan Arkkitehtitoimisto Gesellius-Lingren-Saarisen suunnittelema, jolle linna oli ensimmäinen kansallisromanttinen työnäyte. World of TREn kuratoimien designtuotteiden lisäksi TRE Salonissa on esillä nykytaidegalleria Helsinki Contemporaryn taidetta ja kalusteita  Fargo Vintagen valikoimasta. 

Mikä satumaisen viehättävä maailma tuossa jugend-talossa olikaan vastassa. Yksityiskohtien runsaus, huolella valitut esineet, huonekalut ja taide virittivät mystiseen tunnelmaan. Vaikka aamiaispöytä notkuikin mitä ihanimmista tarjoiluista, en meinannut malttaa ihmettelyltäni ja ihastelultani asettua antimien ääreen.

You may also like

6 kommenttia

    1. Esikuvia pitää ehdottomasti olla! Naisia jotka innostavat ja rohkaisevat esimerkillään. Tämän kirjan naiset saavat kyllä katsomaan maailmaa ihan uudesta perspekstiivistä, ja miettimään omiakin valintoja ja ratkaisuja.

  1. Todella kauniit kuvat. Mielenkiintoinen kirja. Täytyypä hankkia ja lukaista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *