Kaikki se valo jota emme näe

Lukuvinkki: Kaikki se valo jota emme näe

Joskus sitä kesken lauseen pysähtyy miettimään, että mä teen vielä tän yhden jutun ja sitten huilaan ja hetikohta onkin taas pää ja kalenteri täynnä kaikkea mihin yhden ihmiselon aika ei riitä. Koko ajan pitää juosta, mennä ja tehdä niin mahdottomasti. Yrittää napata vauhdista, tavoitella kaikkea. Käyttää hyödyllisesti jokainen hetki.

Kun nyt on se ihana uusi työhuone Kaapelilla ja työmatka, niin siitäkin on otettava kaikki irti. Neljäkymmentä kilometriä päivässä pyörällä – voi pojat miten se saakaan selluliitit sulamaan (toivossa on hyvä elää) ja ajatukset sinkoilemaan sinne tänne. Välillä on pakko pysähtyä, ottaa kuvia, tehdä luonnoksia uusista projekteista, soittaa ystävälle; onko hyvä idea? Suunnitella, suunnitella.

Kiukuttelen täällä lapsille ja maailmalle, miksi taas pitää laittaa ruokaa, koko ajan laittaa sitä ruokaa! Keskeyttää sitä ja tätä, muka-tärkeää, taas kuljettaa niitä sinne ja tänne. Vaikka pitäisi vain vetää kainaloonsa ne ihanuudet (vielä kun ne tulee), pusutella pehmeitä poskia.

Valkoisia höyheniä

Minä niin tiedän nämä sisäänhengittelyt ja metsässä juoksentelut, mutta mihin niitäkin koko ajan mahduttaa ja aikatauluttaa? Olisi vain opeteltava välillä katsomaan tätä elämää käsivarren mitan päästä, hipaisemaan vain kevyesti sormenpäillä. Viipyillä ohimenevissä hetkissä.

Mutta kun ei ehdi. Ei kertakaikkiaan ehdi olla joutilaana. Nukkuessakin yritän olla tehokas, nukahtaa heti, hengittää täysillä vatsanpohjaan saakka. Ottaa levosta irti kaiken, minkä voi. Mutta kun unessakin pitää suorittaa, herätä vähän väliä pohtimaan, että miten se nyt menikään, ettei kaikki tärkeä vain unohdu.

Ja ei, en minä koko ajan kaikkialle säntäile, se on tämä pää, missä käy valtava melske ja kuhina. Kesä ei ole edes irrottanut kunnolla vielä otettaan, rusketusraidatkin loistaa vielä iholla, ja silti välillä tuntuu kuin pään sisällä, aivolohkoissa ja hermoratojen käytävillä olisi niin tungosta, ettei mistään pääse valon pilkahdustakaan.

Onko sitten niin ihme, jos yhtäkkiä huomaakin haaveilevansa niistä joutilaista hetkistä, kun voi vaan istua lattialla katselemassa pölyhiukkasten poukkoilua, kuulla kärpäsen surisevat ajatukset. Toisinaan sielu haikailee niin vimmatusti toisaalle. Pyristelee jonnekin, missä voisi työntää varpaansa turkoosiin veteen, antaa aaltojen kuljettaa. Istua katukahvilassa – café au lait, s’il vous plaît! Mykistyä museoiden loputtomilla käytävillä. Ajelehtia päivänkoiton mukaan.

Olla, olla vain.

Kirjavinkki: Kaikki se valo jota emme näe

Kirjavinkki: Kaikki se valo jota emme näe

Onneksi on kirjat ja kirjojen lukemattomat maailmat. Iltaisin, kun talo on hiljennyt, lämmittelen käsiäni höyryävän kamomillateekupin ympärillä ja heittäydyn tarinoiden kuljetettavaksi. Makustelen nautiskellen sanoja, taidokkaasti punottuja lauseita, jotka loihtivat mieleeni loputtomia kuvavirtoja.

”Kun Werner herää, aamu on pitkällä. Päätä särkee, ja silmät tuntuvat raskailta. Frederick on jo pukeutunut, hänellä on pitkät housut, silitetty paita ja solmio, ja hän on polvillaan ikkunassa nenä painettuna ruutuun. ”Tavallinen västäräkki.” Hän osoittaa sormellaan. Werner kääntää katseensa hänen ohitseen lehdettömiin lehmuksiin.

”Ei näytä paljon miltään, vai mitä?” Frederick sanoo hiljaa. ”Hyvä jos siinä on viisikymmentä grammaa höyheniä ja luita. Mutta tuo lintu pystyy lentämään Afrikkaan ja takaisin. Itikoiden, matojen ja tahdon voimalla.”

Västäräkki hyppelee oksalta oksalle. Werner hieroo särkeviä silmiään. Sehän on vain lintu.

”Kymmenentuhatta vuotta sitten”, Frederick kuiskaa, ”niitä tuli tänne miljoonittain. Silloin kun tämä paikka oli puutarha, yksi päättymätön puutarha päästä päähän.”

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Jos tuo pieni lintu, alle viisikymmentä grammaa höyheniä ja luita, suoriutuu valtavasta matkasta tahdon voimalla, niin kyllä minäkin omasta matkastani. Karkotan tämän pimeyden ja hälinän päästäni ja pyrähdän tarinoiden ja västäräkkien mukana lentoon.

– Ja tämä kirja, vahva suositus sille!

Kirjavinkki: Kaikki se valo jota emme näe

Kiitos Suski tästä kirjasta! Sinä olet aina osannut näyttää valon <3

 

 

You may also like

8 kommenttia

  1. Mä en tiedä, ensimmäinen helteinen kausi vasta takana. Touko-kesäkuussa tuli n.50km päivä. Ei ihan viitenä päivänä viikossa jaksanut kuitenkaan. Ehkä tässä vähän rauhottuu, kun säät muuttuu.

 1. Oho mikä pyöräily määrä! Välillä tosiaan on hyvä pysähtyä ja saada myös se pääkoppa rauhoittumaan, lukeminen on siihen ihan hyvä juttu.

  1. Niinpä, ja nimenomaan jonkin muunkin kuin ammattikirjallisuuden tai uutisten lukeminen. Siihenkin on pakko vain ottaa se aika, vaikka sitten illan viimeinen hereilläolotunti.

 2. Siis ihana postaus ja kauniit kuvat. Nämä filikset ovat niin tuttuja, jatkuva kiire ja suorittaminen. Pitää osata pysähtyä ja nauttia hetkestä, ja tosiaan niistä lapsista niin kauan kun he haluavat olla siinä lähellä<3

  Ja ihana kun sinulla on oma työhuone tuolla ja huh 40 kilsaa on mahtava fillarimatka!

  1. Kiitos! ❤️ Tuota pysähtymistä on vain harjoiteltava, opeteltava hiljentämään. Nämä lapsetkin kasvaa niin vauhdilla, ettei meinaa mukana pysyä.

 3. Juuri tällaisia olen itsekin ajatellut viime aikoina. On välillä vaikeaa keskittyä hetkeen ja ottaa siitä ilo irti. Ennemmin miettii tulevia tapahtumia ja keksii niille ratkaisuja. Pysähtyminen tekee hyvää jokaiselle. Mitä minulle kuuluu? Pieniä asoita, välillä vaikea toteuttaa. Kiitos kattavasta postauksesta. ♤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *