Naistenpäivä – Hell Yes!

Tunnustan (häpeissäni), että vaikka olen kolmen tytön äiti ja yleensä lippu liehuen vaatimassa tytöille poikien kanssa yhtäläisiä oikeuksia, oli suhtautumiseni tähän naistenpäivään vähän väsynyt. Naistenpäivä – so what? Meinasin melkein hypätä päivän yli, teeskennellä välinpitämättömästi ettei sitä kertakaikkisesti edes ole. Ajattelin, että kun meillä täällä Suomessa naisten asiat on monellakin kansainvälisellä mittarilla mitattuna hyvin, jää naistenpäivän merkitys vain pinnalliseksi sanahelinäksi. Että päivän annin voi tiivistää töissä tarjotuksi suklaakonvehdiksi, liikkeiden tarjouskampanjoiksi tai kukkakauppojen lisääntyneeksi myynniksi. Että tärkeä viesti naisten tasa-arvoisesta kohtelusta yhteiskunnan eri osa-alueilla hukkuu kaiken pinnallisen diibadaaban alle.

HS 8/3/2018

Naisten palsta

Mutta niin se mieli vain kuulkaas muuttui aamun ensimmäisen hereilläolotunnin aikana. Ja ei – en saanut kahvia sänkyyn tarjoiltuna enkä minkään muunkaan sortin lahjontaa tai huomionosoituksia. Mielenmuutokseen oli syynä Hesarin etusivu. Tämän päivän etusivulla on pieni tekstinpätkä otsikolla ”Naisten palsta”, missä kerrotaan, että Hesarin sivuilla olisi paljon tyhjää, jos sinne jättäisi vain naisten äänet. Tällä hetkellä kolmannes lehdessä esiintyvistä henkilöistä on naisia. Hesari vaatii asiaan muutosta ja sitoutuu lisäämään naisten osuutta artikkeleissa. Kampanjaa on ollut toteuttamassa TBWA. Jos et ole sitä vielä nähnyt, käy ihmeessä katsomassa! Silmiä avaavaa ja loistavasti visualisoitua informaatiota. Teki niin suuren vaikutuksen myös perheen nuoriin naisiin, että olivat ottaneet kampanjan puheeksi koulussakin.

https://info.stockmann.com
https://info.stockmann.com
https://info.stockmann.com

Tekoäly on uusi sähkö

Ja samaan syssyyn on pakko mainita tietysti saman toimiston Stockmannille toteuttama Stockwomann-kampanja, minkä kasvona on rohkea näyttelijälegenda ja oman tiensä kulkija Seela Sella, 81. (Huh, olisinpa 81-vuotiaana kuten Sella!) Tästä ravistelevasta aamuherätyksestä hädin tuskin toivuttuani kiirehdin Aalto-yliopiston alumneille suunnatulle luennolle, minkä aiheena oli tekoälyn käytännön sovellukset. Joka ikinen luennoitsija oli päivän teeman mukaisesti nainen. Minulla on onni olla mukana projektissa, missä tekoälyä tullaan laaja-alaisesti hyödyntämään, joten kiinnostukseni aihetta kohtaan on suuri. Ja onhan tekoäly läsnä jo monella arkielämän osa-alueella, niin monella, ettei sitä edes tiedosta. Päivän kattava teema olikin, että tekoäly on uusi sähkö.

Elämänohjeita

Yksi luennolle osallistuva kuulija kysyi, mitä ohjeita nämä tekoälyn parissa työskentelevät huippunaiset antaisivat nyt yhteishaun kanssa painiville nuorille? Minne kannattaisi suunnata, mikäli haluaa pysyä mukana kehityksen rattaissa ja menestyä elämässä? Koska tämä aihe on tällä hetkellä ajankohtainen omassakin perheessäni, kuuntelin korvat höröllä.

Tapahtuman puhujina oli alan asiantuntijoita yrityselämästä, ministeriön tekoälyohjelmaa valmistelevasta ohjausryhmästä sekä Aalto-yliopistosta. Melkoinen kattaus äly- ja tekoälyosaamista siis. Vastaus oli yksinkertainen. ”Kannustakaa nuoria tekemään sitä, mikä tuntuu merkitykselliseltä elämässä. Jokainen oppi ja jokainen kokemus vie eteenpäin.”

Uskokaa itseenne

Kannustakaa siis näiden esimerkkien mukaisesti kaikkia tyttöjä kuuntelemaan sydäntään ja luottamaan itseensä. Menestys seuraa usein niitä ihmisiä, jotka tekevät asioita täydellä sydämellä. Tekevät sitä, mitä intohimoisesti rakastavat ja uskaltavat kerta toisensa jälkeen kohdata pelkonsa ja sitä kautta kehittyä ja saavuttaa uusia asioita.

Kannustakaa tyttöjä omalla esimerkillänne tekemään rohkeita ja itselle sopivia valintoja. Osoittakaa vääräksi Finlaysonin vuonna 2017 lanseeraaman tarjouskampanjan toteamus, jonka mukaan naisen euro on 0,83 euroa. Vaatikaa samasta työstä sama palkka, mitä miehetkin saavat. Ja pitäkää huoli myös siitä, että vastuu lapsista ja kodista jakautuu tasapuolisesti, niin että molemmilla on samanlainen mahdollisuus toteuttaa omia unelmiaan, niin työn kuin vapaa-ajankin saralla.

Olen iloinen, että tämä naistenpäivä havahdutti minut huomaamaan yhteiskunnassamme edelleen olevia epäkohtia sukupuolten tasa-arvoisessa kohtelussa. Olen myös iloinen tiedostaessani mikä valtava potentiaali meissä naisissa ja tytöissä onkaan. Älkää siis suostuko enää tekemään asioita vain siksi, että niin on aina tehty, tai siksi, että naisten oletetaan niin tekevän.

Osoittakaa, miten ennakkoluulottomia, innovatiivisia, innostavia, ahkeria ja luovia te olette! Uskokaa että pystytte ja näyttäkää se koko maailmalle! Hell Yes Women – We Are The World!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *