Arkiruoka, minkä syöminen tuntuu juhlalta

Vihaan ruoanlaittoa. Tai, no okei, viha on ehkä liian vahva sana kuvaamaan tunnetta, mutta jatkuva hellan ääressä seisominen ja arkiruoan laittaminen ei nyt vaan päivästä toiseen hirveästi nappaa. ”Arkiruoka” kuulostaa jo sananakin äärettömän tylsältä. Makaronilaatikolta ja pakastevihannesnakkikeitolta. And don’t take me wrong, noissa ruuissa ei ole mitään vikaa.

Iittalan ja Arabian astioilla silmänruokaa lounashetkeen.

Oodi puhtaalle lähirualle

Puhtaan ruoan ja oikeanlaisen ravinnon merkitys on hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta todella suuri. Herkkävatsaisena tiedostan tämän jatkuvasti. Suosin luomua ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Voin hyvin kun syömäni ruoka on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Itse tekemällä saa ruokaa, mistä tulee hyvä olo. Kuitenkin, kun ruokkii päivästä toiseen tätä viisihenkistä perhettä, alkaa vähän puuduttaa tuo pannujen ja kattiloiden parissa vietetty aika. Ja sitten on vielä se jatkuva kiire töiden ja harrastusten kanssa. Toki innostun joskus myös kokeilemaan jotain uutta reseptiä, kuten viimeviikon härkäpapupinaattilettuja, jotka meni kuin kuumille kiville. (Toisaalta sanoohan se vanha sananlaskukin, että ”syöhän sitä vaikka kengänpohjia, kunhan ne on voissa paistettu”.) Toisinaan taas lapset ovat vuodattaneet täällä koekeittiössä pettymyksen kyyneleitä. Mieleen muistuu eräskin itsenäisyyspäivä, kun uunissa herkulliselle tuoksuva gluteeniton ja sokeriton suklaakakku osoittautuikin maistaessa vähemmän herkulliseksi. Yksi suuttui, toinen purskahti itkuun ja loput vaikenivat tyrmistyneinä.

Vähän spesiaalimpi arkiruoka

Törmäsin tuossa lounasta syödessäni yhdellä yrittäjäfoorumilla erään kotona työskentelevän yrittäjän tuskailuihin siitä, kun ruoanlaittoon ei työpäivien aikana löydy aikaa. Viestiketjuun osallistui suuri määrä samankaltaisten tuntemusten kanssa painiskelevia yrittäjiä. Pohdinnat johtivat nopeasti kaikenlaisiin arkea helpottaviin vinkkeihin ja ruokapalveluja tarjoavien yrittäjien postauksiin. Olin juuri keittänyt itselleni muutaman raaka-aineen tomaattilinssikeiton, jota lusikoin siinä postailuja selatessani. Niinpä ajattelin jakaa myös tämän supernopean ja helpon reseptin kiireisiin arkipäiviin. En muista mistä olen tämän alun perin ottanut, mutta matkan varrella se on muokkautunut ja siihen on valikoitunut minulle mieluisia mausteita. Juuri nämä mausteet, erityisesti punainen currytahna, tekevät siitä hiukan tavallista tomaattikeittoa spesiaalimman sopan. Ja mikä parasta, soppa valmistuu melkein itsekseen ja nopeasti työnteon lomassa.

Basilika ja raejuusto kruunaavat herkullisen keiton.
Kauraleipä hellii herkkää vatsaa.
Lapsuudenkodista kulkeutuneet Arabian Ruska-astiat astiat ovat nousseet taas uudelleen suosioon.

 Supernopea ja tajuttoman hyvä miedosti tulinen tomaattilinssikeitto

1–3 purkkia tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia (Mutti on ehdoton suosikkini!)

1–2 purkkia punaisia linssejä (valmiita suolaliemessä olevia)

kasvisliemikuutio tai kasvisfondia

timjamia/basilikaa/oreganoa ½–1 tl

punaista currytahnaa 1–2 tl

(tuorejuustoa tai kermaa)

rouhittua mustapippuria

Päälle raejuustoa, paahdettuja siemeniä, yrttejä yms.

Heitä kaikki ainekset tuorejuustoa lukuunottamatta kattilaan. Mitä enemmän linssejä, sitä ruokaisampaa. Anna kiehua 10–15 minuuttia. Surauta halutessasi tehosekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon tuorejuustoa tai kermaa jos haluat pehmeämmän ja täyteläisemmän keiton. Ripottele päälle raejuustoa, siemeniä ja yrttejä. Rouhi päälle vielä mustapippuria ja avot! Maailman helpoin ja nopein soppa on valmis.

Reseptiä saa mielihyvin jakaa eteenpäin! Somelinkit alla.

 

Superfast and absolutely delicious mildly spicy tomato soup

1-3 cans of  tomato mash (Mutti is my absolute favorite!)

1-2 cans of red lenses (ready in the saline bowl)

vegetable cube 

thyme / basil / oregano ½-1 tsp

red curry paste 1-2 tsp

(cream cheese or cream)

grated black pepper

Add  some cottage cheese, roasted seeds, herbs, etc. on the top of soup.

Throw all the ingredients to the saucepan, except the cream cheese or cream. The more lenses, the more filling. Let it boil for 10 to 15 minutes. If desired, use a blender to smooth. Add some cream or cream cheese to a smoother and fuller soup. Sprinkle on cottage cheese, seeds and herbs. Add some black pepper. The easiest and fastest soup in the world is ready to eat. Enjoy your meal!

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *