Lux Helsinki ja pastelliväriset talot

Rakastan Helsinkiä. Intohimoisesti ja palavasti kuin ensirakkautta. Suhteemme on vain muutamaa kuukautta nuorempi kuin itse olen. Siitä huolimatta välillämme kipinöi edelleen. Helsinki on mielentilani, henkinen kotini. Se on reitittänyt sielunmaisemani, juurruttanut perustukseni.

Lux Helsinki, László Bordos, Konstellaatio, Helsingin Tuomiokirkko
Lux Helsinki, Lux Arkkitehtuuri, Erottajan paloasema, Korkeavuorenkatu 26
Lux Helsinki, Kuraattori Mia Kivinen: Lyhtypuisto, Koulupuistikko
Lux Helsinki, Kuraattori Mia Kivinen: Lyhtypuisto, Koulupuistikko
Lux Helsinki, Kuraattori Mia Kivinen: Lyhtypuisto, Koulupuistikko
Lux Helsinki, Janne Ahola: Ajan Rooli, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sisäpiha, Ullanlinnankatu
Lux Helsinki, UVG: Ultraviolet Gallery, Kasarmikatu 26
Lux Helsinki, UVG: Ultraviolet Gallery, Kasarmikatu 26

Helsinki my love!

Olen lapsena juoksennellut paljain jaloin Santahaminan kallioisilla rannoilla ja rautatieaseman kivimiehet ovat kiinnittäneet minut kartalle. Sitä merkkiä – kivimiesten vakavaa tervetulotoivotusta – katselin saapuvista junista vuosia. Jokainen saapuminen kiinnitti minut tiukemmin, jokainen lähtö toi minut lähemmäksi paluuta.

Helsinki on päiväkirjani. Se on nuoruuteni vuosina Kallion kuumilla kaduilla viipyilevä lämpö, loputtoman pitkät ja valkeat yöt. Permanentattu otsaheitto, kiihkeä odotus, musiikin sykettä ja kohtaamisia.

Se on pyöräilyä Viikin peltojen reunamilla kohti Stadikan viileää pulahdusta. Se on nelosen ratikka, Keskuspuiston vihreys ja Arabian sokkeloiset käytävät. Se on uuden elämän alku Kätilöopistolla ja Seurasaaren lenkkipoluilla juoksentelevat oravat. Espan puiston pehmikset, Punavuoren värikkäät kadut, kivijalkakauppojen houkutukset.

Kun hollantilainen professorini vuosia sitten kysyi, onko Helsinki juuri se kaupunki, missä talot ovat pastellivärisiä, emmin. Joskus täytyy ottaa välimatkaa huomatakseen. Seuraavalla lomallani pysähdyin huomaamaan. Vuosien aikana kaupunki muuttui minulle uudelleen näkymättömäksi. Arki tuli väliimme, kuten pitkissä suhteissa usein käy. Oli taas lähdettävä, että voi palata. Kun siirtyy käsivarren mitan etäämmälle, kuva selkiytyy. Välimatka sytytti uuden kipinän.

Länsiväylän jäädessä taakse, piirtää Ruoholahti silhuettia taivaan reunaan. Vereni alkaa virtaamaan kiivaammin. Katselen muuttuvaa profiiliasi tutkivana ja innokkaasti kuin ensikohtaamisessa. Tänään edessäni piirtyy Helsinki kauniimpana kuin koskaan. Henkeäsalpaavana juhlavalaistuksessaan.

 

Lux Helsinki, Tülay Schakir: Sokeripala – joutilaan flaneeraajan etappi, Espan lava
Lux Helsinki, Tülay Schakir: Sokeripala – joutilaan flaneeraajan etappi, Espan lava
Lux Helsinki,  Sofiankatu
Lux Helsinki, Duncan Matthews: Dark Ideas, Sofiankatu
Lux Helsinki, László Bordos, Konstellaatio, Helsingin Tuomiokirkko

 

Kymmenes Lux Helsinki järjestettiin 6.–10.1.2018. Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä valofestivaali, joka levittäytyy kaduille Helsingin keskustassa. Se esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla kattauksella.

luxhelsinki.fi

 

Lux Helsinki and pastel-colored houses

I’m deeply in love with Helsinki. Few days ago Helsinki was even more beautiful than it used to be. Lux Helsinki Light Art Festival re-shaped and painted it in a breathtaking way. Tenth Lux Helsinki was organised 6–10 January 2018 in Helsinki Finland.

luxhelsinki.fi

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *