Elä oma tarinasi todeksi

”Olen urani aikana saanut vaikuttua itseäni viisaampien ajattelijoiden oivalluksista. Yksi heistä on suuri Martin Buber, joka kiteytti olennaisen nerokkaasti: ”Elämän kruunu ei sittenkään ole onnellisuus, vaan uskallus elää oma tarina täydeksi ja todeksi.” Tämä lainaus on Jari Sarasvuon Stronghold-postituslistalta. ”Tekemillämme valinnoilla on suuri vaikutus siihen, minkälaisiksi elämämme muodostuvat…. arjen ahtaus todellakin johtuu tuhlatusta tulevaisuudesta” – todellakin!

Havahduin jokin aika sitten samankaltaisiin ajatuksiin. Olen muutaman vuoden yrittäjätaipaleeni aikana ollut sekä todella kiireinen että hetkittäin täysin vailla tuloja, vaikka töitä on paiskittu joka päivä. Pohdin aika ajoin ahdistuneena tulevaisuuden näkymiä. Halu laajentaa asiakaskuntaani ja osaamistani oli kova. Toisaalta olin sekä työhistoriani että omien itselle määrittelemieni ennakkokäsitysten kautta työntänyt itseni lokeroon, josta ulospääsyn koin vähintäänkin hankalaksi. Ihmisillä on tapana rajata omaa elämäänsä luomalla sääntöjä ja noudattamalla oletettuja tai todellisia ulkoapäin tulevia odotuksia.

Verkostojen voima

Loppuvuoden hiljaiselon johdosta oli aikaa pohtia mihin suuntaan haluaisin ammatillisesti tulevina vuosina mennä ja millaista osaamista kehittää ja hankkia. Menin mukaan erilaisiin luovien alojen naisjärjestötoimintaan ja koulutuksiin. Huomasin saavani valtavasti energiaa ja uusia ideoita tapaamisista. Ja mikä parasta huomasin, että osaamistani ja ammattitaitoani arvostetaan. Vaikka olenkin tällainen ulospäin suuntautunut ja aktiivinen tyyppi, olen aina kärsinyt jonkinasteisesta huijarisydroomasta. Tiedättehän, siis siitä tunteesta kun ajattelee, että on täysin epäpätevä ja osaamaton ja jotenkin vaan saa huijattua muut uskomaan omaan tekemiseensä. Matkan varrella on ollut mahtavaa huomata myös muiden ihmisten avautumisia siitä, kuinka paljon epätäydellisyyttä ja epäonnistumisia itse kunkin taipaleella on. Jotenkin tässä ajassamme on vain vallalla näyttää se menestyvä ja kiillotettu puoli, minkä johdosta helposti tuntee, että itse on täysin epäpätevä ja vaillinainen.

Kehu muita, kehu itseäsi!

Kolmen lapsen äitinä kannustan ja kehun lapsiani jatkuvasti. Kieltäydyn kuuntelemasta itsensä mollaamista ja omien taitojen vähättelyä. Ihailen lasteni rohkeutta kokeilla uusia asioita ja kannustan opettelemaan uusia taitoja. Olen usein toistellut vanhaa lausetta ”kukaan ei ole seppä syntyessään” ja ehkä pikkuhiljaa sisäistänyt sen myös itse. Olen asettanut itselleni tavoitteita joita kohti etenen askel kerrallaan. Opettelen asioita pikkuhiljaa ja uskaltaudun asettamaan työni epätäydellisinä ja keskeneräisinäkin muiden arvosteltavaksi. Koen, että vain tällä tapaa pääsen asioissa eteenpäin ja kehityn.

Ja mitä se on vaatinut? Rohkeutta. Rohkeutta katsoa itseään ja löytää oma intohimo. Rohkeutta mennä kohti päämäärää, mikä täydentyy, tarkentuu ja määrittyy hetki hetkeltä selvemmin. Rohkeutta olla keskeneräinen ja osaamaton. Rohkeutta vaihtaa suuntaa ja siitä huolimatta olla kadottamatta määränpäätä. Rohkeutta pyytää apua ja ottaa sitä vastaan. Rohkeutta tehdä virheitä ja korjata ne. Rohkeutta luottaa siihen että elämä kantaa.

Löydä intohimosi

Mikä sitten on minulle se eteenpäin vievä intohimo ja kiinnostuksen kohde? Taiteen tekeminen ja kokeminen, fantastiset visuaaliset elämykset oivaltavan ja laadukkasti muotoillun esineen tai huonekalun äärellä, persoonallisesti sisustetut kodit, joiden yksityiskohdat ja pinnat kertovat tarinoita valinnoista, persoonista ja eletyistä elämistä. Laadukkaat kirjat ja lehdet, kiehtovat kuvat. Tarinat ja ihmiset. Paljolti sitä mitä olen tehnytkin ja paljolti uusia kartoitettavia alueita ja haasteita. Mutta tärkeintä on tunne, että menee elämässä eteenpän ja uskaltaa elää omaa tarinaansa täydeksi ja todeksi.

 

Live your own story

Be you own author and find a courage to set your own goals and follow your passion. What is my passion, what inspires me in my life and work?
Making and experiencing art, fantastic visual design, personal homes, magazines and books of high quality, fascinating images. Stories and people.

 

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *